jesienne warzywa

Jesień w Twojej kuchni

Diety NFZ mają nowy e-book na jesienne dni. Zdrowe przepisy pełne jesiennych kolorów i smaków znajdziesz w „Kuchennych inspiracjach z NFZ – jesień”.

Bezpłatny e-book jest gotowy do pobrania na stronie Diety NFZ. Znajdziesz w nim 25 nowych przepisów z sezonowymi warzywami i owocami. To one są podstawą zdrowego gotowania w jesienne dni. Znajdziesz tutaj również pożywne połączenia mięsa i ryb z warzywami.

Korzystaj z tego, że właśnie teraz dostępne są świeże dynie, marchew, kapusta w wielu odmianach, różnobarwne papryki, bakłażany, brokuły – a wszystkie świeże, soczyste, prosto z pola czy z ogrodu.  Jesień jest idealną porą na eksperymentowanie z warzywami i owocami. Nie bój się łączyć ich w jednym daniu!

Co znajdziesz w e-booku

W tym kulinarnym przewodniku po smakach jesieni znajdziesz 25 przepisów, których podstawę stanowią sezonowe warzywa i owoce. Możesz korzystać z wybranych przepisów zgodnie z Twoimi preferencjami. Jeśli odżywiasz się zdrowo – może znajdziesz tu nowe inspiracje. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją drogę do zdrowych nawyków – odkryjesz, że zdrowe znaczy też smaczne!

Proponowane dania można zjeść w domu lub zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię. Nie są pracochłonne, mają określone stopnie trudności wykonania. W przepisach podane są też informacje o czasie przygotowania i kaloryczności.

W e-booku znajdziesz pomysły na:

  • śniadania z wykorzystaniem dyni, śliwek czy jabłek

  • smaczne przekąski z gruszką, jarmużem, ale również z gorzką czekoladą

  • rozgrzewające zupy we wszystkich barwach jesieni

  • sycące obiady i kolacje dla wegetarian i dla miłośników mięsa lub ryb

  • sałatki pełne kolorowych sezonowych warzyw.

Wszystkie przepisy:

  • są zbilansowane

  • dostarczają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika

  • zawierają także dużo aromatycznych przypraw, które pozwolą ograniczyć sól.

Zbilansowane jedzenie

Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia owoce i warzywa powinny stanowić połowę talerza – z przewagą warzyw. To one chronią przed wieloma chorobami, takimi jak nadciśnienie tętnicze czy nowotwory.

W przepisach znalazły się produkty zbożowe pełnoziarniste. Są źródłem błonnika, który odpowiada za wydłużanie poczucia sytości i zmniejsza chęć podjadania.

W przepisach znajdziesz inspiracje na dania z wartościowymi produktami białkowymi:

  • produktami mlecznymi

  • jajami

  • nasionami roślin strączkowych

  • rybami

  • chudym drobiem.

W dobrze zbilansowanym posiłku nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów. Zawierają je:

  • oleje roślinne

  • orzechy

  • nasiona

  • pestki.

Dla każdego coś dobrego

Portal Diety NFZ ma 12 planów żywieniowych opartych na diecie DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension, dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia):

Jest na nim:

  • ponad 8 tys. przepisów opracowanych przez dietetyków

  • kilkadziesiąt filmów z poradami żywieniowymi i przepisami

  • artykuły i porady.